Gyermek/kép

Gyermek/kép

Támba Renátó: Gyermekkor a vásznakon

2017. október 06. - Támba Renátó

id250-37273.JPG

Megjelent Támba Renátó Gyermekkor a vásznakon (A dualizmus kori gyermekszemlélet az alföldi iskola festészetében) c. szakmailag lektorált tudományos kötete a Storming Brain nevű fiatal tudományos kiadónál. A könyv nem más, mint disszertációjának átdolgozott változata. A mű írója doktori értekezését 2016-ban védte meg a Debreceni Egyetemen, gyermekkor-történeti ikonográfia tudományterületen. Jelen munkája az alföldi iskola festőinek gyermekábrázolásait járja körbe a gyermekszemlélet történeti kutatásának tükrében.

Vitéz Ferenc főiskolai docens (Debreceni Református Hittudományi Egyetem, Kommunikáció- és Médiatudományi tanszék) lektori véleménye szerint a „szerző olyan kutatási témát választott, amely a szélesebb értelemben vett interdiszciplináris kultúratudományok területén belül is hiánypótló jelentőségű. Képleírásai egyszerre szakszerűek és átéltek, tárgyiasak és asszociatívak, valamint referencia-gazdagok, irodalmi és művészettörténeti szempontból egyaránt.”

Dr. Fenyő Imre egyetemi adjunktus (Debreceni Egyetem, Pedagógia Tanszék) pedig a következőképp vélekedik az írásműről: „Támba Renátó írása rávilágít arra, hogy a képekről kiolvasható legjellemzőbb narratívák szerint a gyermek többnyire függelékként jelenik meg. Egyaránt lehet a gyámolító anya függeléke, a családi gazdaság folytonosságát szavatoló munkaerő, a paraszti életideált megtestesítő személy, a termékenység potenciális hordozója, esetleg a megújulás szimbóluma. E mű tekintélyes képanyag elemzésére vállalkozik, s fontos neveléstudományi eredményekre jut a kutatásmetodológia és az eredmények tekintetében egyaránt.”

Jelen számunk Tanulmányok c. rovatában közöljük a szerző művének rövid összefoglalóját, melyből képet kaphatunk a kutatás témájáról, céljairól, módszeréről és főbb eredményeiről.

Támba Renátó: Gyermekkor a vásznakon. A dualizmus kori gyermekszemlélet az alföldi iskola festészetében. Budapest, Storming Brain, 2017. 165 x 235 mm, 700 g. ISBN 978-615-5686-83-2.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekkep.blog.hu/api/trackback/id/tr9712932359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása